mother buys some shares of company A on day 0. on day 7, the share price of company a is $4.60. if she sells all her shares pf company A and buys 2000 shares of company B on day 7, she would receive $7400. on day 12, the share price of company A is $4.80 and the share price of company B is $0.50 less than that on day 7  If she sells all her shares of company A and buys 5000 shares of company B on day 12, she would have to pay $5800. find a. the number of shares of company A huixian mother has. b. the share price of company B on day 12

Please use silmutaneous linear equations either elimination method or substitution
in Other Math Topics by

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Anti-spam verification:
To avoid this verification in future, please log in or register.

2 Answers

DAY 0: a0A is the cost of A shares at $a0 per share.

DAY 7: sale of A shares at $a7=$4.60 per share=a7A=4.60A; cost of 2000 shares of company B=2000b7; 4.60A-2000b7=7400.

DAY 12: a12=4.80; b7=4.80-0.50=4.30;

5000b12-a12A=5800=5000b12-4.80A: 5000b12-4.80A=5800.

4.60A=7400+2000b7=7400+2000*4.3=7400+8600=16000.

So A=16000/4.6=3478.26 shares.

5000b12=5800+4.80A=5800+16695.65=22495.65, so b12=$4.50

The number of shares=3478.26; company B's share price on Day 12 is $4.50.

CHECK

If company A shares sold, result of sale of A shares on Day 7 would be 3478.26*4.60=$16000.

Cost of B shares on Day 7 is 2000*4.30=$8600, so 16000-8600=$7400 in pocket.

If company A shares are sold on Day 12, sale=3478.26*4.80=$16700; 5000 B shares cost 5000*4.50=$22500. To pay: 22500-16700=$5800.

(Some of the figures are rounded up.)

 

 

by Top Rated User (627k points)
Let x be the no of company A's share. Let y be the cost of a company B's share. On day 7, 4.6x = 2000y+$7400 On day 12, 4.8x=5000(y-$0.5)-$5800 Upon rearranging and simplification, Day 7 ==> 4.6x-2000y=$7400 ---(1) Day 12==> 4.8x-5000y= -($8300)---(2) (1)*5==> 23x-10000y=$37000 ---(3) (2)*2==>9.6x-10000y= -($16600) ---(4) (3)-(4) ==> 13.4x=$53600. x=53600/13.4, x=4000 shares. Sub, x =4000 shares in (2), 4.8(4000)-5000y=-$8300 -5000y=-$8300-$19200 y=$27500/5000 y=$5.50 each share on day 7. Therefore, on day 12, y-$0.5= $5.5-$0.5 =$5 I hope you got the answer by now.
by

Related questions

1 answer
asked Jun 21, 2017 in Other Math Topics by syed4all Level 1 User (160 points) | 62 views
1 answer
1 answer
asked Dec 9, 2015 in Other Math Topics by lizoxo Level 1 User (620 points) | 241 views
1 answer
asked Sep 23, 2014 in Other Math Topics by jolanda | 89 views
1 answer
asked Jun 21, 2017 in Algebra 1 Answers by syed4all Level 1 User (160 points) | 62 views
1 answer
Welcome to MathHomeworkAnswers.org, where students, teachers and math enthusiasts can ask and answer any math question. Get help and answers to any math problem including algebra, trigonometry, geometry, calculus, trigonometry, fractions, solving expression, simplifying expressions and more. Get answers to math questions. Help is always 100% free!
82,542 questions
87,100 answers
1,957 comments
3,672 users