selva earns $43000 per annum. she has personal allowances of $4400 she also pays pension contributions through her employer at a rate of 5% of her basic salary. calculate 

i) gross pay

ii) total allowances

iii) taxable income

iii) tax liability

iv) net annual pay

v) monthly pay and monthly tax

 NB: USE THE TAX TABLE BELOW

taxable income tax rate
0-$36000 20%
$36000 and above 40%

 

in Other Math Topics by

Your answer

Your name to display (optional):
Privacy: Your email address will only be used for sending these notifications.
Anti-spam verification:
To avoid this verification in future, please log in or register.

1 Answer

(i) Basic salary = $43000 (gross pay).

5% of salary = $2150 (pension contribution).

(ii) Allowance = $4400 assuming pension contribution is not a tax allowance.

(iii) Personal Allowance deducted from salary leaves $38600 (taxable income).

20% tax on $36000=$7200.

40% tax on 38600-36000=$2600: $1040

(iv) Total tax due=7200+1040=$8240. (Wrongly numbered (iii))

Total deductions from pay=$2150 (pension) + $8240 (tax) = $10390.

(v) Net salary = 43000-10390=$32610. (Wrongly numbered (iv))

(vi) Monthly salary = $2717.50; monthly tax = $686.67. (Wrongly numbered (v))
by Top Rated User (1.0m points)

Related questions

1 answer
1 answer
asked May 24, 2013 in Algebra 1 Answers by anonymous | 540 views
Welcome to MathHomeworkAnswers.org, where students, teachers and math enthusiasts can ask and answer any math question. Get help and answers to any math problem including algebra, trigonometry, geometry, calculus, trigonometry, fractions, solving expression, simplifying expressions and more. Get answers to math questions. Help is always 100% free!
87,021 questions
96,296 answers
2,362 comments
24,339 users